Trimaran gaat om tijdens Transat Jacques Vabre

De Transat Jacques Vabre vormt een bijzondere race binnen de watersport, waaraan ervaren zeilers meedoen. Dat kon echter niet verhinderen dat er een trimaran omging. Gelukkig zijn de opvarenden ongedeerd, al neemt dat niet weg dat Roger Horn wel even schrok van het nieuws.

Roger Horn geschrokken van het bericht

Het gaat om een reuzen-trimaran, een model met een lengte van ruim 23 meter. De boot koos een koers aan de wind, die bij 20 tot 25 knopen teveel van het goede bleek. Lionel Lemonchois en Roland Jourain slaagden er niet langer in de boot rechtop te houden, waardoor het ongeval zich voor kon doen. Op zo’n 140 mijl van La Coruna sloeg de boot om, die op dat moment mee deed aan de Ultime klasse. In dergelijke wedstrijden varen de schippers op het randje, of zoals nu net erover.

Opvarenden gelukkig ongedeerd

Roger Horn is vooral blij dat er geen gewonden zijn gevallen, in plaats daarvan heeft iedereen zich ongedeerd in veiligheid kunnen brengen. De deining bedraagt op dat deel van het water zo’n 5 – 6 meter, waardoor de plaats in de trimaran de meest veilige bleek. Het technische team is vervolgens naar de boot toegegaan om assistentie te bieden en ervoor te zorgen dat de bemanning in veiligheid kon worden gebracht. De situatie leek verder al vrij snel stabiel, waardoor er weinig aan de hand was. Ook Roger Horn houdt van zeilen, al heeft hij aangegeven het avontuur op deze manier niet op te zoeken, hij vaart immers geen wedstrijden.

Roger Horn Apollolaan